Skedettämisen syvin olemus

”Hei jätkät! Lähetään Eltsuun vetää sitä ditsikurbii, siit vois poppaa vaik tre:n”. Näin se sanotaan ja niin se yleensä menee lomalla kuin arjessakin. Kuinka moni saa tuosta tekstistä mitään selvää? Ei varmaan 90% suomalaisista, koska rullaamiseen on vuosien varrella kehittynyt oma slangi. Skedeejät puhuu ihan omaa koodiaan, joka on tietenkin kaikille muille ihan täysin vierasta tavaraa. Yleensä kun joku muu ei tajua jotain sanaa hengatessaan skedeejien seurassa, on kyse jostain tempunnimestä tai mihin se temppu tehdään.

Skedeejän saa liikkeelle monenlaiset syyt, joista yleisimpiä ovat adrenaliininhakuisuus, kuiva sää ja tärkeimpänä kaverit. Skedeeminen on sosiaalista tekemistä ja harvoin kukaan lähtee yksin skedeemään muussa tarkoituksessa kuin harjoittelusyistä. Skedeejät hakeutuvat usein porukoihin, joita vanhempi ikäpolvi sitten häätää kerrostalojensa pihoilta möykkäämästä. Rullaajat ovat Suomen väärinymmärretyin porukka. Se johtuu lähinnä siitä, että useimmilla normaaleilla kaduntallaajilla on väärä käsitys siitä, mitä rullailu todella on. Moni näkee  tv:stä ja muusta mainonnasta miten Tony Hawk vetää ramppia ja tästä silmäyksestä tekee johtopäätöksen, että rullaaminen on rampissa ajelua. Näin ei kuitenkaan ole. Skedeeminen perustuu kahteen päälajiin, kadulla skedeemiseen ja rampeissa skedeemiseen, joiden erot ovat temppujentekopaikat. Kadulla skedeeminen on yleisempää Suomessa, mikä johtaa siihen että skeittipuistojen rakentajat eivät välttämättä toteuta skedeejien toiveita, minkä sijaan he toteuttavat omia stereotypioitaan. Lohtua skeittipuistojen suunnitteluun toi Janne Saario (ammattiskedeejä). Hän suunnitteli Eläintarhaan katua muistuttavan skeittipuiston, Micropoliksen, jotta skedeejien ei tarvitsisi mennä toisten pihoille hakemaan skeittipaikkoja.

Rullatessa tulee usein naarmuja ja kolhuja, mistä useimman vanhemmat ovat huolissaan aluksi. Suurin osa rullaamisen aikana tulleista vammoista on pientä pintanaarmua asfaltista ja suuremmatkin vammat hoituvat yleensä alle viikossa. Skedeejät satuttavat harvoin itseään vakavasti, jonka olen itsekin todennut 6½v. rullaamisen aikana, koska en ole murtanut ainuttakaan luutani rullaamisen takia. Skeittaus on extreme-urheilua, vaikka moni skeittari ei pidäkään itseään atleettina. Rullaaminen on kuitenkin raskasta urheilua ja se vaatii tasapainoa. Kenelle skedeeminen siis sopii? Skedeeminen sopii nuorille ja kärsivällisille, koska rullaaminen vaatii kehon tottumista tasapainotteluun ja kestävyyteen. Kenelle skedeeminen ei sovi? Skedeeminen ei sovi nopeasti lajia vaihtaville persoonille, kuten muoti-ihmisille. Skedeys ei myöskään sovi heikossa kunnossa oleville niin fyysisessä kuin henkisessä mielessä.

Rullaaminen on elämäntapa, jonka alussa toivotaan pääsevän huipulle. Sponsoroiduksi harva kuitenkaan tulee skedeikänsä aikana, mutta kukaan ei koskaan pety, koska kaikilla oli hyvät päivät kaverien seurassa ja oppiessa uusia temppuja. Eikä rullaaminen turhaa ole, saahan siinä melkein joka päivä useamman tunnin liikuntaa ja kesällä tasaisen rusketuksen.

                  Joonas Kohonen